Select Page
Lutut Kiri Tercedera, Ruzana Ibrahim Tak Serik

Lutut Kiri Tercedera, Ruzana Ibrahim Tak Serik

Tidak hanya ligat di pentas teater dan aktif sebagai pelakon, Ruzana Ibrahim turut memanjangkan langkahnya dalam bidang pengacaraan dan kini sedang hangat dengan program 13 episod, ‘Xtrem Pesona’ yang disiarkan setiap Sabtu, di TV1.

Menariknya, program yang menampilkan barisan atlet wanita yang menceburi sukan lasak ini turut menyaksikan Ruzana melakukan pelbagai aksi ekstrem bersama-sama tetamu jemputannya.

“Xtreme pesona bukan program biasa, tetapi ia merupakan sebuah program yang mengetengahkan golongan wanita yang terbabit secara profesional dalam sukan lasak di mana sebelum ini jarang dipaparkan kepada umum.

 

“Menjadi sebahagian daripada program ini adalah sesuatu yang cukup menyeronokkan buat saya yang memang gemarkan aktiviti lasak dan tidak ada masalah untuk turut serta mencuba pelbagai aktiviti tersebut yang ada antaranya pertama kali dilakukan.

 

“Paling best saya dapat jadi diri sendiri dan tidak perlu nak ‘control ayu’ atau terlalu mengacara sangat,  menjadikan program ini lebih santai dan menyeronokkan,” katanya.

Setelah beberapa episod disiarkan, program tersebut mendapat sambutan yang begitu memberangsangkan daripada penonton, malah ada di antaranya yang cukup terhibur dengan kebersahajaan Ruzana mengendalikan program itu dengan gayanya yang tersendiri.

Bagaimanapun di sebalik kejayaan program tersebut, ramai yang tidak tahu pelakon tinggi lampai ini telah mengalami kecederaan di lutut kirinya ketika melakukan aksi luncur layar semasa penggambaran di Pulau Pinang untuk episod ketiga program ini.

“Saya bersungguh mahu memberikan yang terbaik untuk program ini dan sanggup belajar untuk buat semua aktiviti itu ketika penggambaran berlangsung.

 

“Kejadian ini berlaku ketika saya nak betulkan layar, namun kerana ia terlalu berat saya tidak dapat seimbangkan badan menyebabkan lutut kiri saya terlanggar palang besi sebelum terjatuh dalam air.

 

“Alhamdulillah kecederaan itu tidaklah terlalu serius, namun saya perlu menjalani sesi rawatan fisioterapi selama beberapa bulan sebelum benar-benar pulih,” katanya.

Meskipun mengalami kecedearaan tersebut, pelakon drama Isteri Tuan Ihsan ini tetap meneruskan penggambaran untuk kesemua episod yang masih berbaki dan menyertai aktiviti yang dijalankan seperti biasa.

“Untuk pengetahuan penonton yang mengikuti program Xtrem Pesona ini, segala aktiviti yang dilakukan dalam episod keempat dan seterusnya dilakukan selepas saya mengalami kecederaan.

 

“Kalau ada yang perasaan, lutut saya sentiasa berbalut ketika menjalani penggambaran untuk episod yang seterusnya kerana masih menerima rawatan ketika itu.

 

“Bagaimanapun saya tidak pernah menyesal atau merasa serik kerana itulah cabaran dan pengalaman yang cukup berharga dalam kerjaya saya,” tegasnya.

 

Norlia Ghani Tiga Bulan Tak Ada Job, Kena Caras

Norlia Ghani Tiga Bulan Tak Ada Job, Kena Caras

Seperti yang kita tahu sebelum ini pelakon veteran Norlia Ghani ada meluahkan rasa kekecewaannya apabila dikatakan terlalu sibuk dengan jadual pengambaran sehinggakan banyak job-job baru tidak ‘singgah’ ditempatnya.
Walhal sebenarnya Norlia sudah tiga bulan tidak bekerja.

MH Online bersimpati dengan nasib yang menimpa dirinya atau lebih selesa dipanggil Mama Norlia.

“Oh pasal kes itu ya? Tak apalah, mama tak kisah. Biasalah bila dalam industri memang perkara seperti ni selalu jadi. Tak jadi pada mama, akan jadi pada artis lain.

 

“Kalau nak tahu sejak dari bulan puasa sehingga kini mama langsung tak ada job. Kiranya dah tiga bulanlah jugak. Last mama berlakon untuk drama raya. Bayangkan mama tak ada apa-apa income. Rupa-rupanya ada orang beritahu mama yang kononnya mama terlalu busy sebab tu lah ramai yang tak panggil mama.

 

“Nak marah pun tak guna juga, sebab kawan-kawan kita sendiri. Jadi mama percaya setiap orang ada rezekinya. Cuma tak baguslah berperangai seperti itu sampai nak caras-caras orang,” jelasnya pada MH Online.

Agak sedih dengan apa yang terjadi mama Norlia sempat berkongsi perbezaan industri dahulu dan kini, katanya zaman dulu rakan-rakan artis sentiasa akan berkerjasama. Malah ada yang memberi cadangan serta nombor telefon untuk gantikan tempat mereka sekirannya tidak boleh memberi komitmen.

“Bebeza sangat industri sekarang dan dahulu. Zaman dulu tak ada orang nak potong-potong jalan semua, kami tidak akan cuba sabotaj masing-masing kerana percaya pada rezeki.

“Malah, kalau ada pengarah tanya ada tak kenalan yang boleh berlakon untuk watak sekian, kami akan beri cadangan malah berikan nombor sekali untuk dihubungi. Kalau watak itu okay dengan dia maka okaylah. Jika tidak kita bagi yang lain,” katanya dengan nada sayu.

Sungguhpun agak sedih dengan apa yang terjadi tetapi mama Norlia tetap bersyukur kerana mempunyai seorang sahabat yang sentiasa memberi kata-kata semangat dan positif seperti Fauziah Nawi.

“Fauziah Nawi ada call mama bila tahu cerita ni. Dia banyak bagi nasihat dekat mama. Lama dia cerita panjang lebar. Syukur dia ada, dia banyak bagi kata-kata positif. Jangan risau, mama okay sahaja,” beritahunya lagi.

Apa pun MH Online doakan yang terbaik buat Norlia Ghani, kami harap, selepas memberi penjelasan ini ramai yang buka mata tentang keadaan pelakon veteran ini sekarang.

‘Dulu Dia Pun Sama…’ – Aziz M.Osman

‘Dulu Dia Pun Sama…’ – Aziz M.Osman

MH Online akui, di zaman kini lambakan pelakon-pelakon baru tumbuh seperti cendawan.

Walaupun kurang pengalaman dan adakalanya agak ‘kayu’ dan kaku apabila berlakon, tetapi siapalah kita untuk mempertikaikan rezeki yang mereka miliki.

Keadaan ini telah menyebabkan ada sesetengah artis veteran ataupun senior mula rasa ‘rimas’ dan terganggu dengan kehadiran orang baru hingga adakalanya mereka gagal untuk mengawal emosi dan terus lantang bersuara.

Menyedari apa yang terjadi, pengarah, penerbit dan pelakon berpengalaman Aziz M.Osman kurang bersetuju dengan tindakan sesetengah senior yang sering tidak puas hati dengan pendatang baru.

“Cuma mampu senyum pelakon lama kutuk pelakon baru. Padehal dulu dia pun sama,” tulisnya di akaun twitter miliknya.

Baginya, pelakon yang sudah lama dalam industri juga telah lalui perkara yang sama seperti ini.

Tweet Aziz bukan sahaja mendapat perhatian peminat industri dunia hiburan, malah beberapa rakan artis juga turut bersetuju dengan kata-katanya contoh seperti Ida Nerina.

Betul juga kata Aziz M.Osman, setiap orang akan lalui pengalaman yang sama. Jadi buat apa kita nak mengutuk sesama sendiri bukan? Pelakon lama haruslah terima secara terbuka dan sekirannya pelakon baru kayu apa salahnya berikan sedikit tunjuk ajar pada mereka, tak gitu?

Zarina Anjoulie Kecam Lelaki Tak Guna?

Zarina Anjoulie Kecam Lelaki Tak Guna?

H : Zarina Anjoulie Kecam Lelaki Tak Guna?

Lama rasanya dah tidak dengar khabar Zarina Anjoulie, selepas kes pergaduhannya bersama bekas suami di akaun Instagram. Namun baru-baru ini, pelakon yang sering dikaitkan dengan pelbagai kontroversi ini telah muat naik 2 buah video bercerita tentang lelaki psycho.

MH Online di fahamkan Zarina yang sedang menunggu ketibaan pesawat kerana delay diberi soalan oleh netizen dan diminta berkongsi pendapat bagaimana berhadapan dengan bekas pasangan yang psycho.

“Hi guys, Assalammualikum, my flight delayed so i will read a couple of question yang orang kasi.

So the first one is about toxic relationship what if they try to burukkan that girl to her family, to her friends, mungkin this girl pernah buat silap dulu this girl want to stop and move on tetapi lelaki tu psycho, dia takut nak buruk-burukkan that girl?”

Zarina sempat bergurau dan menganggap soalan ini seperti sama dengan situasinya bersama bekas suami yang pernah menjadi kontroversi satu masa dahulu.

“ This girl give me the question, are you sure you are not talking about my ex-husband?” tanyanya sambil ketawa sinis.

Sepanjang hampir 2 minit video tersebut dirakam, Zarina menasihati gadis yang menyoalnya untuk tidak takut dengan segala ugutan yang diberi.

Baginya, individu tersebut hanya sekadar mengugut untuk menakut-nakutkan pasangan. Malah, Zarina juga memberitahu untuk berani menghadapi semua ini kerana setiap orang tidak lari daripada melakukan kesilapan.

“Anyway, semua orang pernah buat silap. Don’t let that hold you back untuk tinggalkan dia or whatever kerana mereka hanya akan menggugut, itu sahaja yang diorang akan buat.

“Diorang hanya mampu buat itu sahaja. Threaten dan menakutkan you. When they dah buat all that and then what? They got nothing on you anymore. Because now diorang memang nak buat you takut, they just hold you hostage,” jelasnya di dalam video pertama yang dimuat naik.

 

Malah Zarina turut memberitahu jangan biarkan lelaki tidak guna seperti ini mengawal diri seseorang dan menganggap seorang perempuan itu perlu terus hidup bahagia bersama pasangan yang lebih baik dan amalkan kehidupan yang lebih sihat.

“Dont let him control u like that. Go out be happy get urself d hottest anak Ikan u can find ! Slay ! Eat good food n be healthy feel healthy . Ludah kt muka ur ex k bye,” tulisnya di ruangan kepsyen.

Dalam masa yang sama, Zarina turut berkata lelaki seperti ini sebenarnya takut dan tidak mahu melihat bekas pasangannya hidup bahagia dan move on.

“His biggest fear is to see you happy and to see you dah move on or akan move on all like happy with yourself sebab dia akan buat kamu rasa tidak guna setiap hari.

“Jadi dia hanya akan threaten you all that because dia tak nak awak move on and don’t want you ti be happy and don’t want you to feel good on yourself so just do that,” katanya lagi.

 

Apa pon ada benar kata Zarina kami harap, gadis tersebut dapat mengambil setiap point yang diberikan olehnya dan dijadikan sebagai ikhtibar.

Ridzuan Hashim, Pemain Bola Sepak Tampan Terjun Ke Dunia Lakonan

Ridzuan Hashim, Pemain Bola Sepak Tampan Terjun Ke Dunia Lakonan

Mungkin hari ini ramai yang lebih mengenali Ridzuan Hashim, 53, sebagai pelakon, namun ramai yang tidak tahu pelakon tinggi lampai ini sebenarnya terlebih dahulu dikenali sebagai model sebelum menceburi bidang lakonan.

Memulakan kerjayanya dalam bidang peragaan sekitar pada tahun 1981, apabila diberi peluang untuk terlibat dalam bidang peragaan oleh pihak terbabit yang tertarik dengan ketampanan dan personaliti yang dimiliki.

Pada usia yang baru mencecah 21 tahun, Ridzuan ketika itu sedang tercari-cari bidang pekerjaan yang sesuai dengannya setelah menarik diri daripada pasukan bola sepak yang disertainya sebelum itu, menerima tawaran tersebut untuk menimba pengalaman.

“Pada asalnya minat saya kepada sukan bola sepak dan pernah bercita-cita nak main secara profesional apabila menyertai Pasukan Bola Melayu Wilyah Persekutuan, tetapi atas sebab faktor kewangan tidak begitu mengizinkan waktu itu, saya beralih bidang.

“Mungkin kerana kelebihan fizikal dimiliki, saya mendapat peluang untuk jadi model di pentas peragaan dan terlibat dengan pelbagai acara fashion show selama beberapa tahun.

“Peluang lebih besar datang apabila saya ditawarkan pula untuk buat iklan komersial di TV dengan bayaran yang jauh lebih lumayan, malah waktu kerjanya juga tidak terlalu panjang menjadikan ia motivasi terbaik untuk saya meneruskan kerjaya itu,” katanya.

Menjadi pilihan kebanyakan jenama produk ketika itu, wajah kacak Ridzuan pernah tampil dalam hampir 40 iklan komersial di kaca TV, antaranya Amanah Saham Nasional, Benson & Hedges, Panasonic, Marlboro, Levi’s dan sebagainya.

“Pada era itu, siaran iklan memang begitu menguasai kaca TV dengan konsep yang sangat menarik menyebabkan penonton begitu tertarik dengan iklan sehinggakan wajah kami mudah dikenali ramai.

“Saya masih ingat ketika acara Sukan SEA berlangsung, berpuluh-puluh kali wajah saya muncul di kaca TV dalam sehari kerana produk yang menampilkan saya dalam iklan mereka terlibat sebagai salah satu sponsor acara tersebut,” imbasnya yang pertama kali muncul dalam iklan Amanah Saham Nasional.

Popularitinya sebagai model iklan komersial juga turut membawa Ridzuan mengembangkan bakatnya dalam bidang lakonan apabila ditawarkan untuk berlakon drama dua episod, Adam & Hawa untuk siran RTM pada tahun 1986.

“Orang yang bertanggungjawab bawa saya dalam dunia lakonan adalah Habsah Hassan yang ketika itu aktif mengusahakan syarikat produksi Serangkai Filem, di mana dia menghubungi saya untuk hadir uji bakat untuk dram Adam & Hawa.

“Ketika itu saya terima sahaja pelawaan dia kerana mahu mencuba bidang baru dan tanpa disangka saya berjaya dalam ujibakat itu dan digandingkan dengan Datuk Khatijah Ibrahim dalam drama itu.

“Di situlah titik mula saya dalam bidang lakonan yang kemudiannya membawa saya kepada pelbagai peluang berlakon termasuklah kemunculan dalam filem pertama saya, Antara Dua Hati bergandingan dengan Raja Ema dan Sabree Fadhil dalam tahun yang sama,” imbasnya yang menjadi kegilaan ramai peminat perempuan ketika itu.

Sehingga kini Rizuan telah berlakon lebih 20 buah filem termasuk Hati Bukan Kristal (1990), Awas (1995), Ghazal Untuk Rabiah (1997), Cicakman 2 (2008) dan KL Gangster 1&2 (2011).

Biarpun pada awal penglibatannya sebagai pelakon, Ridzuan sering dikaitkan sebagai popular kerana rupa paras yang dimilikinya berbanding bakat lakonan, dia akhirnya membuktikan sebaliknya apabila dinobatkan sebagai Pelakon Lelaki Terbaik Festival Filem Malaysia (FFM) ke-9 menerusi filem Hati Bukan Kristal.

“Sebenarnya bukan saya sahaja yang berdepan dengan situasi itu, tetapi rakan-rakan lain dari bidang modelling yang kemudiannya bergelar pelakon juga dilabel turut dilabel begitu kerana model memang sinonim dengan kelebihan fizikal.

“Alhamdulillah berkat usaha, saya dapat pengiktirafan dalam FFM menerusi kategori Terbaik dan itu menjadi pencapaian dan kenangan yang cukup manis dalam kerjaya yang saya kenang sehingga hari ini,” ujarnya yang juga pernah dinobatkan sebagai pelakon Pembantu lelaki Popular di Anugerah Bintang popular edisi pertama.

Berkongsi kisah lalu juga, kata Ridzuan dia cukup seronok membina kerjaya pada era itu kerana hubungannya dengan rakan-rakan artis seangkatan sangat baik bukan sahaja di depan kamera tetapi juga di luar.

“Zaman dulu telefon pintar dan media sosial belum wujud, jadi setiap kali berjumpa kami sering menghabiskan masa untuk duduk berbual-bual sesama sendiri baik berbincang tentang kerjaya mahupun bertanyakan khabar masing-masing.

“Tapi sekarang suasana seperti itu tidak wujud lagi kerana masing-masing begitu obses dengan telefon pintar masing-masing sehingga tidak sudi lagi untuk bercampur gaul dengan orang lain, malah dilihat agak sombong dalam dunia sendiri,” ujarnya yang bakal muncul dalam telefilem Wanita Terindah yang bakal disiarkan di Astro First tidak lama lagi ini.

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© All Rights Reserved • Karangkraf Group © Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error: