Select Page
  • 8.8K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8.8K
    Shares

Baru-baru ini, pelakon Hanis Zalikha telah berkongsi di Instagram miliknya mengenai hobi suaminya, Hairul Azreen yang sering dilihat suka memancing sampai berhari-hari tidak pulang ke rumah.

Satu perkongsian yang berguna dan wajar. Iyerlah, mesti Hanis penat nak menjaga dan menguruskan hal rumah tangga termasuk anak, Yusuf Iskandar  seorang diri tanpa suami di sisi.

I get this question a lot 🤔 Suami & hobi. / Ini bukan nasihat, ini perkongsian. Selama kami berkawan pun, Keknis dah sentiasa sokong / sertai hobi dan minat dia. Main paintball dengan kawan-kawan dia, badminton, selam skuba dan memancing kat muara. So I don’t think that should change just because we got married. / Lelaki kalau dah minat, dia memang akan fokus dan bersemangat. Macam masa dia nak ngorat kita, macam tulah. Takde siapa boleh halang 😂 Jadi lelaki yang berhobi ni bagus, berjiwa besar & berdaya saing bila dia SALURKAN tenaga & semangat dia kepada aspek lain dalam hidup (keluarga & kerjaya). / Tapi dia kena tahu logik, dan juga toleransi. Logiknya, dah kahwin taklehlah seminggu sekali nak berhobi kemainnn. Toleransinya, dia ada hobi, isteri pun kena ada hobi (atau masa untuk buat benda yang disukai). He can go on his fishing trips, I can go on my girls trip. But the number one rule is: Lepas kahwin, boleh teruskan hobi, tapi kena pandai jaga anak dulu. (Takleh mulakan dengan ‘anak taknak kat I, nak dekat you je’. Takleh. Dari pantang dah kena involve jaga anak 😌). / You really do not want to take that away from him. The passion, the drive and the happiness from doing the things he loves makes him the person you admire so much. So appreciate your man and his passion. A man full of life, can love you better. / InsyaAllah.

A post shared by Hanis Zalikha (@haniszalikha) on

Menurut Hanis, selama dia dan suami berkawan dia akan sentiasa menyokong atau sertai hobi dan minat suaminya.Bermain paintball dengan kawan-kawan suami, badminton, selam skuba dan memancing di muara.

“So I don’t think that should change just because we got married.

”Lelaki kalau dah minat, dia memang akan fokus dan bersemangat. Macam masa dia nak ngorat kita, macam tulah.

 

“Takde siapa boleh halang, Jadi lelaki yang berhobi ni bagus, berjiwa besar dan berdaya saing bila dia salurkan tenaga dan semangat dia kepada aspek lain dalam hidup, keluarga dan kerjaya,” katanya. 

Bagaiamanapun, menurut Hanis, seorang suami harus mengetahui logik dan toleransi terhadap isteri.

Logiknya, sudah berumah tangga, tidak boleh seminggu sekali mahu melakukan hobi semata-mata.Toleransinya, apabila suami ada hobi, isteri pun kena ada hobi atau masa untuk buat benda yang disukai.

“He can go on his fishing trips, I can go on my girls trip. But the number one rule is, lepas kahwin, boleh teruskan hobi, tapi kena pandai jaga anak dulu.

 

“Takleh mulakan dengan ‘anak taknak kat I, nak dekat you je’. Takleh. Dari pantang dah kena involve jaga anak.

 

”You really do not want to take that away from him. The passion, the drive and the happiness from doing the things he loves makes him the person you admire so much. So appreciate your man and his passion. A man full of life, can love you better,” katanya. 

Ruangan komen di Instagram Hanis juga dihujani pelbagai reaksi daripada sebahagian para isteri di laman sosial yang setuju dengan pendapat Hanis dan rata-rata pengikutnya berterima kasih dengan perkongsian yang berguna itu.

Perkongsian pelakon Gangster Celop itu telah menerima lebih daripada 79,000 likes setakat ini. Malah, ramai para isteri ‘tag’ pasangan masing-masing di ruangan komen.

MH Online setuju 100% dengan pendapat Hanis. Secara jujurnya masalah hanya timbul bila lelaki itu tidak tahu untuk menolong dan bantu isteri apabila berada di rumah dan hanya ingin melakukan hobi semata-mata.

 

Baca Ini Juga

Apa Kata Anda

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Karangkraf

error:
" "