PELAKON Amar Baharin mengakui rezekinya semakin murah selepas berkahwin dengan Amyra Rosli, malah sokongan peminat terhadap kerjaya seninya masih tidak berbelah bahagi.

Walaupun pada mulanya ada yang mengatakan dia bakal kehilangan peminat selepas bergelar suami, Amar ternyata positif dan tetap percaya pada rezekinya.

“Alhamdulillah selepas berkahwin, tawaran tidak putus malah semakin banyak yang mahu menggandingkan kami dalam drama mahupun program TV,” ujar Amar.

Bagaimanapun, pelakon drama Kerana Terpaksa Aku Relakan ini menegaskan lebih berhati-hati menerima tawaran berlakon bersama Amyra terutama apabila melibatkan watak sebagai pasangan suami isteri.

“Kalau ikutkan dulu, saya dan Amyra merancang mengurangkan penampilan bersama dalam lakonan selepas berkahwin, namun apabila tawaran seumpama itu  pula yang banyak datang, kami akur dan anggap rezeki tetapi tetap menjaga sensitiviti agama baik menerusi dialog atau babak lakonan,” tegasnya yang bakal muncul bersama Amyra dalam drama pertama, Jadikan Aku Yang Kedua selepas bergelar suami isteri.

Amar memilih untuk lebih profesional ketika bekerja tetapi dia dan Amyra perlu berhati-hati agar apa sahaja yang dilakukan dalam lakonan itu tidak mendatangkan perkara negatif kepada mereka.

“Dalam soal ini, saya banyak berbincang dengan pengarah dan kami sentiasa mencari alternatif terbaik untuk memberi lakonan yang bersesuaian,” kata Amar lagi.

Bakal timang  cahaya mata

Amar yang ditemui ketika Majlis Pelancaran Eksklusif Rangkaian Drama Melayu Astro 2017 baru-baru ini, turut berkongsi berita gembira yang dia bakal menjadi bapa selepas Amyra disahkan hamil tujuh minggu.

“Alhamdulillah kami bersyukur dan tentunya tiada perkataan yang mampu menggambarkan perasaan yang ada di dalam hati.

“Saya berharap peminat dapat mendoakan kandungan isteri saya sentiasa dalam keadaan yang baik,” kongsinya teruja.

Menurut Amar, segalanya bermula apabila Amyra muntah-muntah dan mengadu sakit perut sehingga terpaksa ditahan di hospital kerana terlalu lemah selepas pulang menjalani penggambaran di Australia beberapa hari sebelum itu.

“Sebenarnya ketika menjalani penggambaran di Australia lagi Amyra asyik muntah-muntah dan mengadu sakit perut, Saya ingatkan perkara biasa kerana sebelum ini pun dia kerap mengalami perkara sebegitu akibat gastrik.

“Bagaimanapun selepas pulang ke tanah air, Amyra membuat ujian kehamilan dan seterusnya berjumpa doktor untuk pengesahan. Selepas itu kami mula berkongsi dengan keluarga, peminat serta rakan-rakan media,” akuinya.

Amar juga memberitahu, ketika ini dia mahu isterinya berehat dan menumpukan perhatian kepada kesihatan dan kandungannya sehingga benar-banar stabil.

“Mujur juga ketika ini dia baru sahaja selesai menjalani penggambaran dan belum terikat dengan drama baru kecuali tugasnya dalam bidang pengacaraan dan beberapa aktiviti yang melibatkan komitmen sebagai duta produk.

“Insya-ALLAH saya akan cuba meluangkan masa sebanyak mungkin untuk menemaninya terutamanya pada saat dia begitu memerlukan saya,” kata Amar yang berpindah sementara ke rumah keluarga mertuanya sehingga kesihatan isterinya stabil.

Tidak menafikan sudah ada pihak yang mula menawarkan dia dan isteri terlibat dengan pelbagai program TV berkaitan anak, tapi Amar tidak mahu membuat keputusan.

“Pelbagai tawaran berkaitan benar-benar di luar sangkaan saya. Jujurnya saya tidak mahu fikirkan tentang perkara itu dulu kerana fokus utama adalah memastikan keadaan kesihatan isteri dan kandungannya sentiasa dalam keadaan yang baik,” tegasnya.